Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Poseta izložbi u Istorijskom arhivu u Užicu

Основну наративну нит презентације  изложбе Ваљево 1914/15. године – град болница  представљају дневничке и мемоарске белешке странаца који су у то време боравили у Ваљеву. Изложба је посвећена свим жртвама, као и свима који су помогли да се епидемија победи, без обзира на којој страни су ушли у рат, јер су се у Ваљеву сви они нашли у истим редовима и на заједничком задатку – борби против страховитог страдања.

Устаљени појам Ваљевска болница, означава склоп специфичних догађаја услед којих је цео град постао једна велика болница и један од главних центара војног санитета.

И поред огромних потешкоћа, српски санитет се, уз подршку грађана Ваљева и страних лекарских мисија, суочавао са више или мање очекиваним проблемима са којима је имао искуства: различити видови рана од метака и болести као што су трбушни, пегави, тифус рекуренс и дизентерија.

У овим трагичним тренуцима, борећи се са последицама свих тешкоћа, српско санитетско особље је уз помоћ страних лекарских мисија, грађана и ратних заробљеника, неговало знатно више болесних и рањених српских војника и цивила и заробљеника, него што је Ваљево имало становника. У целој Србији оболело је у том периоду око пола милиона становника. Међу њима су били и многи лекари и болничари.

То је био период у коме су Ваљево и његова болница постали симболи страдања, али и пожртвованости, хуманости и међународне сарадње. Изложба аутентично преноси дух тадашњег времена.

Припремила: Оља Богдановић

VODIČ KROZ ŠKOLU

 

Zaštita od nasilja