Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Medjunarodni dan maternjeg jezika

 

Читање  је почело у пет до 12, чиме је симболично  назначено крајње време за решавање  друштвеног  проблема ниске свести људи о потреби за читањем.  Поруке овог књижевног сусрета су да треба променити однос према књизи и читању, да је  потребно да се вратимо  правим вредностима, неговању матерњег језика и читалачке културе.

У  школској  библиотеци  краснописом  су издвојени  цитати о неговању језика  чиме је простор у коме ученици читају и  истражују оплемењен.  Ученици су казивали љубавне стихове Десанке Максимовић, Милоша Црњанског  и   Пушкина,  драмске одломке из Нушићевог дела, рефлексивну лирску прозу   Киплинга и  Иве Андрића, мисли Душана Ковачевића...  Лепе љубавне стихове је на гитари пратио матурант Ненад Марковић. Ученица Ивана Николић је прочитала своју награђену песму о Светом Сави (Међународна награда Друштва Свети Сава у Београду, 2018), ученица Маријана Николић је прочитала свој рад о средњовековној књижевности и првој песникињи Јефимији. Ученик Дарко Радивојевић је све присутне обрадовао сценским представљањем свог доживљаја Нушићеве драме „Госпођа министарка“. Посебно изненађење било је представљање књиге Арна Гујона, Француза, који воли српски народ и помаже нашем народу на Косову. Ученице из одељења другог шест су читањем делова из књиге „Сви моји путеви воде ка Србији“ и презентацијом о Гујоновом  бављењу хуманитарним радом и његовој љубави према српском роду и српском језику  изазвале велико интересовање присутних за ову књигу. Разговор о овој књизи  је уједно била и препорука библиотекарима да се књига набави за школску библиотеку.   

„Волите српски језик сваког дана помало. Српски језик нема никога другог осим нас“,  прочитали смо речи Душка Радовића на једном од паноа. То нас је подстакло да размишљамо о  неговању свести у нашем народу о просвећивању људи како би се чувала  обележја једног народа, како би се сачувао идентитет.  Сетили смо се савременог књижевног дела Мила Медића „Завјештања Светог Симеона“  које користи архаичан језик  и, на сугестиван начин, служећи се препознатљивим „Чедо моје“ из „Житија Светог Симеона“, говори о обавези неговања и одговорности чувања  језика –  „Земље и државе не освајају се само мачевима, него и језицима. Знај да те је непријатељ онолико освојио и покорио колико ти је речи потро и својих потурио. Народ који изгуби своје речи престаје бити народ“.

 Друштво школских библиотекара Србије  је покренуло акцију подстицања читања, неговања језика и културе. Своју идеју о начинима реализације обележавања Дана матерњег језика поделили су са школским библиотекарима и наставницима српског језика и књижевности у нашој земљи. Медицинска школа је са радошћу прихватила позив и на креативан начин  обележила Међународни дан матерњег језика. Тренуци узнесености су забележени и речима и сликом, јер ученици и наставници ове школе имају  свест о томе да се идентитет  чува  континуитетом.

 

                                                        Проф. Валентина Златановић Марковић

 

 

 

 

VODIČ KROZ ŠKOLU

 

Zaštita od nasilja