Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Добровољно давалаштво крви

Да би акција добровољног давања крви била успешна, потребно је стално радити на мотивацији ученика и наставника да постану добровољни даваоци. Принципи ове активности су, према препорукама Светске здравствене организације: добровољност, хуманост, безбедност и бесплатност. И ове године је Служба за трансфузију крви, пре него што је акција и организована у просторијама Медицинске школе, одржала низ кратких, мотивационих предавања ученицима завршних одељења у циљу подстицања да се одазову овој хуманој акцији у што већем броју.

Добровољни даваоци могу бити све пунолетне особе и добра страна ове акције по даваоце, осим хуманог геста и сјајног осећаја да заиста наших 5 минута може значити нечији цео живот, је та што се пре узимања крви изврши потпуни преглед. Да бисмо дали крв морамо бити потпуно здрави. Лекар изврши преглед непосредно пре тога , а узму се и неопходне анализе које се ураде одмах ту на лицу места, тако да се нека неправилност  у нашем здравственом стању може открити , као што је нпр. анемија изазвана смањеном количином хемоглобина у крви. Осим тога , наша крв иде и на детаљније анализе у циљу откривања неких болести које се могу пренети путем крви.

Ове године је 4.3.2014. године крв дало 40 ученика наше школе и наставница Гордана Рогић.

Честитамо! 

VODIČ KROZ ŠKOLU

 

Zaštita od nasilja