Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

UTVRĐIVANJE STEPENA  MEDIJSKE PISMENOSTI U SRBIJI

 

Poštovani,

 

Medijska koalicija koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Lokal pres u saradnji sa Biroom za društvena istraživanja (BIRODI) sprovodi istraživanje o stepenu medijske pismenosti u Srbiji u periodu od 23. oktobra do 11. novembra 2013. godine.

Istraživanje se sprovodi u dve faze, pre i posle kampanje za medijsku pismenost koju će realizovati Medijska koalicija.

Nivo medijske pismenosti i razumevanja medijskog sadržaja, kao i kako medijske poruke utiču na njihove životne odluke, meriće se kod mladih od 16-20 godina (učenika srednjih škola), profesora građanskog obrazovanja, novinara i studenata novinarstva. 

 Dobijene informacije o načinu ponašanja i iskustvima ispitanika će dati ideju o prioitetima kada je u pitanju model obrazaovanja o medijskoj pismenosti za različite ciljne grupe, kako bi radionice i događaji predviđeni medijskom kampanjom bili najbolje prilagođeni njihovim interesovanjima i nivou medijske pismenosti.

Druga faza istraživanja, predviđena nakon edukacije, pokazaće kakav je efekat postigla medijska kompanja, odnosno koliko je bila uspešna.

Ovim putem pozivamo srednje škole i profesore građanskog obrazovanja u Srbiji na saradnju, kako bismo istraživanje sproveli što uspešnije i dali zajednički doprinos širenju medijske pismenosti u Srbiji.

Prikupljanje podataka u školama obaviće se putem Internet upitnika za učenike III i IV godine i upitnika za profesore građanskog obrazovanja, u okviru koga se prezentuju sadržaji o medijskoj pismenosti učenicima.

Anketi za profesore građanskog vaspitanja možete pristupiti na ovom linku: http://www.tvojstav.com/input/T204jwgb8YWStWYZC1Md

Anekti za učenike trećeg i četvrtog razreda srednjih škola možete pristupiti na ovom linku: http://www.tvojstav.com/input/ZHgj3lIhXik7w3JFukEq

VODIČ KROZ ŠKOLU

 

Zaštita od nasilja