Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Поштовани посетиоци, услед реконструкције сајта постоји могућност да одређени делови сајта нису у функцији.

Učenici i nastavnici naše škole u poseti Zdravstvenoj školi u Nitri

 

За време тродневног боравка имали смо прилику да се упознамо са неким од највећих знаменитости града Нитре. Знаменитости су нам приближиле изузетно гостопримљиве професорке школе из Нитре које су нас по доласку дочекале. Били смо смештени у католичком дому и тиме нам је указана изузетна част, јер је женама забрањен приступ у тај дом. Потрудили смо се да захвалност на указаној части искажемо поштовањем нарочито строгих правила кућног реда.
Нарочит утисак на мене оставила је посета библиотеци. У њој се налази велико благо, преко 66000 књига! Сам ентеријер библиотеке веома је специфичан, библиотека је јако стара и достиже висину од 10 метара.
Главни разлог наше посете било је такмичење из прве помоћи које је одржано другог дана нашег боравка. Учествовало је 11 екипа. Коцепт такмичења је био другачији од онога на ста смо навикли. Такмичење се одржавало на планини. Свака од екипа добила је мапу на којој је била уцртана рута кретања, састављена од шест полигона. Један од најзанимљивијих полигона био је први, јер је пружио девојкама могућност да се опробају у пуцању из пушке. Кроз полигоне су се смењивала теоријска питања и практични задаци који су захтевали спретност и познавање различитих вестина. По принципу случајног одабира извукли смо једну од десет повреда и изузетним залагањем свих чланова екипе успели смо да је збринемо и у томе смо били најбољи. Путања такмичења била је дуга 3 км и кроз цело такмичење подршку нам је прузала екипа састављена од најбољих и најуспеснијих ученика школе из Нитре.
Након такмичења имали смо прилику да посетимо њихову болницу која је на завидном нивоу када је у питању опремљеност и обављање медицинске праксе. Однос са пацијентима приближио нам је сусрет са старијом женом која је за особље у болници имала само речи хвала!
Такође, указана нам је прилика да посетимо њихову школу, која је веома опремљена. Ученицима сваког смера омогућени су најбољи услови за стручно усавршавање.
Наше путовање завршило се посетом римокатоличке катедрале Св. Емерам. Катедрала се састоји из више делова урађених у барокном стилу. За време обиласка катедрале примили смо благослов, видевши бискупа. То се, како су нам објаснили, јако ретко дешава и сматра се изузетном чашћу.
Словачка као земља одусевила нас је како својим природним лепотама, тако и уређеношћу. Поносна сам и неизмерно срећна што сам на крају свог средњошколског образовања добила прилику да све ово доживим.

Нера Гукић, IV5

http://www.rad16/10/07/ucenici-medicinske-skole-bili-ucesnici-takmicenja-iz-prve-pomoci-u-slovackoj/iosan.rs/20

VODIČ KROZ ŠKOLU

 

Zaštita od nasilja